Vilka material

Det finns många olika sk. EPS/styrox-kvaliteter, anpassade får många olika behov. De vanligaste materialen som Sulotek använder är EPS/expanderad polystyrenplast och XPS/extruderad polystyrenplast.

De glödtrådsskurna EPS-produkterna har ett bra pris-kvalitetsförhållande. Som förpackningsmaterial ger EPS ett utomordentligt skydd mot slag och skakningar.

Tryckhållfastheten i de vanligaste kvaliteterna är cirka 30-300 kPa. EPS är långvarigt värmebeständigt till cirka 80°C och kyla till minst -200°C. Finns även i flamskyddade S-kvaliteter. EPS brinner dock, liksom andra byggnadsmaterial, varför en brandskyddande ytbeläggning krävs för brandsäker användning, vilket vi också erbjuder.

EPS tillverkas av polystyren som expanderas med hjälp av vattenånga. Som drivmedel används miljövänlig pentan, som ersätts med syre i samband med tillverkningen.

XPS är hårdare, tyngre och mekaniskt tåligare än EPS-isolering. Materialet passar utmärkt för glödtrådsskärning av logotyper och bokstäver. Vid skärningen bildas en snygg, jämn och blänkande yta. 

Tryckhållfastheterna i XPS är i genomsnitt högre än i EPS-materialet. Cellstrukturen är mer homogen och sluten, varför XPS har en luft- och vattentät struktur.

XPS tillverkas genom att drivmedlet blandas i det smälta polystyrenet under högtryck. Den smälta massan trycks med högtryck genom ett munstycke och in mellan styrplattorna med normalt tryck, varmed massan expanderar till önskad tjocklek och stelnar.

 

 

Olika ytbeläggningar och slutbearbetningstekniker öppnar upp otroliga möjligheter!

Styrox kan kombineras med många olika slutbehandlingar och ytbeläggningar. Styrox

i sig är vatten- och fukttålig men med en ändamålsenlig ytbeläggning kan den göras helt vatten-, fukt- och ångavvisande.

Ytan kan också behandlas så att den även tål hårda slag eller hård nötning, med matt eller blank yta.

Styrox-ytan kan beläggas med andra material som sand, metallspån, glitter, flis, fuskpäls, betong, antingen i mönster eller färgas. Ytan kan beläggas med många olika ytmaterial.

Naturligtvis kan ytorna målas med olika färger och olika målningstekniker. Grunden påminner mycket om den för pappers-/pappmaterial; en porös yta återger färger blekare och en blank/hård yta gör färgskalan näst intill total.

Våra egna specialkunskaper kompletteras av en av Finlands mest erkända frihands punktlackerare. Vid behov kan mästaren bidra med sina heltäckande designkunskaper och spektakulära verk på unika produkter.

   

 

Sivusto käyttää evästeitä, lue lisää

Toteutus Nettitaivas